Malmö Stad Logotyp

Uppdaterad: 22 oktober 2020

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Vill du jobba som kock, bartender, bagare eller konditor? Då är restaurang- och livsmedelsprogrammet någonting för dig. Efter tre år hos oss går du ut med en yrkesexamen som ger dig möjlighet att söka jobb direkt eller studera vidare på yrkeshögskola eller universitet.

På restaurang- och livsmedelsprogrammet får du en yrkesutbildning med grundläggande kunskaper för att kunna ta ett jobb som kock, servitör, bartender, bagare/konditor eller ett jobb med färskvaruhantering.

Eftersom vi driver en egen offentlig restaurang och ett konditori, blir det skarpt läge för dig från första dagen. Det betyder att du redan från början får möjlighet att träna på ditt kommande yrke så att du blir väl rustad för verkligheten och för framtiden.

Kakor, bröd och andra bakverk ska vara tilltalande både för ögat och för smaksinnet. Under ledning av våra skickliga konditor- och bagerilärare, kommer du att lära dig en del om den fantastiska bakkonsten.

Läs mer om inriktningen bageri och konditori.

Kök och servering ger kunskaper inom matlagning i offentlig eller privat restaurangverksamhet, servering och bararbete samt arbete inom besöksnäringen.

Läs mer om inriktningen kök och servering.

DINA ÅR PÅ UTBILDNINGEN

Första året läser du samma kurser oavsett vilken inriktning du har valt. Det gäller både gymnasiegemensamma och programgemensamma ämnen.

Andra året väljer du inriktning mot antingen kök och servering, bageri och konditori eller färskvaror, delikatesser och catering.

Sista året spenderar du en hel termin på praktik.Där får du möjlighet att finslipa dina kunskaper utifrån branschens behov och efterfrågan.

Malmö Restaurangskola har ett mycket gott samarbete med våra branscher och kan erbjuda dig praktikplatser på många välrenommerade restauranger och bagerier runt om i Sverige. Många av våra gymnasieelever – och säkert även du – får möjlighet till extraarbete redan innan studenten.

Du kan alltid göra extra val som ger dig högskolebehörighet!

På programmet kan du bland annat läsa kurser som barteknik, choklad- och konfektyr, drycker, mat och dryck i kombination, servering, specialkost, ansvarsfull alkoholservering, mat och butik, styckning, matsalshantverk, näringslära, bageri/konditori specialisering, hygien, service och bemötande.

POÄNGPLAN
RESTAURANG- OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET


Gymnasiegemensamma ämnen

600 poängEngelska

100 pHistoria

50 pIdrott och hälsa

100 pMatematik

100 pNaturkunskap

50 pReligionskunskap

50 pSamhällskunskap

50 pSvenska / Svenska som andraspråk

100 pProgramgemensamma ämnen

400 poängHygien

100 pLivsmedels och näringskunskap 1

100 pBranschkunskap inom restaurang och livsmedel

100 pService och bemötande 1

100 pInriktningsämnen

300 poängInriktning bageri och konditori:
Bageri 1

100 pChoklad och konfektyr

100 pKonditori 1

100 pInriktning kök och servering:
Mat och dryck i kombination

100 pMatlagning 1

100 pServering 1

100 pIndividuella val (se inriktning)

200 poängProgramfördjupning (se inriktning)

900 poängGymnasiearbete

100 poäng


Foto: Peter Strid