Uppdaterad: 22 oktober 2020
Vill du jobba som kock, bartender, bagare eller konditor? Då är restaurang- och livsmedelsprogrammet någonting för dig. Efter tre år hos oss går du ut med en yrkesexamen som ger dig möjlighet att söka jobb direkt eller studera vidare på yrkeshögskola eller universitet.
På restaurang- och livsmedelsprogrammet får du en yrkesutbildning med grundläggande kunskaper för att kunna ta ett jobb som kock, servitör, bartender, bagare/konditor eller ett jobb med färskvaruhantering.
Eftersom vi driver en egen offentlig restaurang och ett konditori, blir det skarpt läge för dig från första dagen. Det betyder att du redan från början får möjlighet att träna på ditt kommande yrke så att du blir väl rustad för verkligheten och för framtiden.
Kakor, bröd och andra bakverk ska vara tilltalande både för ögat och för smaksinnet. Under ledning av våra skickliga konditor- och bagerilärare, kommer du att lära dig en del om den fantastiska bakkonsten.
Kök och servering ger kunskaper inom matlagning i offentlig eller privat restaurangverksamhet, servering och bararbete samt arbete inom besöksnäringen.
DINA ÅR PÅ UTBILDNINGEN
Första året läser du samma kurser oavsett vilken inriktning du har valt. Det gäller både gymnasiegemensamma och programgemensamma ämnen.
Andra året väljer du inriktning mot antingen kök och servering, bageri och konditori eller färskvaror, delikatesser och catering.
Sista året spenderar du en hel termin på praktik.Där får du möjlighet att finslipa dina kunskaper utifrån branschens behov och efterfrågan.
Malmö Restaurangskola har ett mycket gott samarbete med våra branscher och kan erbjuda dig praktikplatser på många välrenommerade restauranger och bagerier runt om i Sverige. Många av våra gymnasieelever – och säkert även du – får möjlighet till extraarbete redan innan studenten.
Du kan alltid göra extra val som ger dig högskolebehörighet!
På programmet kan du bland annat läsa kurser som barteknik, choklad- och konfektyr, drycker, mat och dryck i kombination, servering, specialkost, ansvarsfull alkoholservering, mat och butik, styckning, matsalshantverk, näringslära, bageri/konditori specialisering, hygien, service och bemötande.
POÄNGPLAN
RESTAURANG- OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET
Gymnasiegemensamma ämnen | 600 poäng | ||
Engelska | 100 p | ||
Historia | 50 p | ||
Idrott och hälsa | 100 p | ||
Matematik | 100 p | ||
Naturkunskap | 50 p | ||
Religionskunskap | 50 p | ||
Samhällskunskap | 50 p | ||
Svenska / Svenska som andraspråk | 100 p | ||
Programgemensamma ämnen | 400 poäng | ||
Hygien | 100 p | ||
Livsmedels och näringskunskap 1 | 100 p | ||
Branschkunskap inom restaurang och livsmedel | 100 p | ||
Service och bemötande 1 | 100 p | ||
Inriktningsämnen | 300 poäng | ||
Inriktning bageri och konditori: | |||
Bageri 1 | 100 p | ||
Choklad och konfektyr | 100 p | ||
Konditori 1 | 100 p | ||
Inriktning kök och servering: | |||
Mat och dryck i kombination | 100 p | ||
Matlagning 1 | 100 p | ||
Servering 1 | 100 p | ||
Individuella val (se inriktning) | 200 poäng | ||
Programfördjupning (se inriktning) | 900 poäng | ||
Gymnasiearbete | 100 poäng |
Foto: Peter Strid