Malmö Stad Logotyp

Uppdaterad: 26 februari 2021

Plåtmat

Så gör du Filips plåtmat. Se hela receptet.

4 portioner | 60 minuter

INGREDIENSER

  • 4 st. frysta kycklingklubbor
  • 500 g jordärtskocka, delade på mitten
  • 4 st. morötter delade på mitten
  • 2 st. rödlök, kvartade
  • 300 g potatis, delade
  • 1 tsk torkad timjan
  • Rapsolja, salt och peppar

Svampsås

  • 200 g svamp, skivade
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk kantarellfond (kycklingfond funkar också)
  • 2 dl vatten
  • 1 msk champagnevinäger
  • 1 kruka persilja
  • Eventuellt lite lingon till

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 °C.

  2. Lägg ut de frysta kycklingklubborna på en ugnsform, salta peppra och olja in dem. Ställ sedan in dem i ugnen i 20 minuter.

  3. Blanda alla delade grönsaker, ringla över rapsolja, strö över salt, peppar och timjan.

  4. Häll ut på plåten med kycklingen efter att de första 20 minuterna har gått, grädda ytterligare 40 minuter.

Svampsås

  1. I en stekpanna: stek svampen tills den fått fin färg, gå i med fonden och vattnet, koka upp och slå på grädden.

  2. Låt koka på medelvärme i ca 5minuter, ha i champagnevinäger och smaka upp med salt, peppar och eventuellt lite socker.

  3. Servera när kycklingen varit i ugn i totalt 1 h. Strö över lite persilja och lingon.

Foto: Frasse Franzén