Malmö Stad Logotyp

Uppdaterad: 10 oktober 2018

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Vill du jobba som kock, bartender, bagare eller konditor? Då är restaurang- och livsmedelsprogrammet någonting för dig. Efter tre år hos oss går du ut med en yrkesexamen som ger dig möjlighet att söka jobb direkt eller studera vidare på yrkeshögskola eller universitet.

På restaurang- och livsmedelsprogrammet får du en yrkesutbildning med grundläggande kunskaper för att kunna ta ett jobb som kock, servitör, bartender, bagare/konditor eller ett jobb med färskvaruhantering.

Eftersom vi driver en egen offentlig restaurang och ett konditori, blir det skarpt läge för dig från första dagen. Det betyder att du redan från början får möjlighet att träna på ditt kommande yrke så att du blir väl rustad för verkligheten och för framtiden.

Kakor, bröd och andra bakverk ska vara tilltalande både för ögat och för smaksinnet. Under ledning av våra skickliga konditor- och bagerilärare, kommer du att lära dig en del om den fantastiska bakkonsten.

Läs mer om inriktningen bageri och konditori.

Kök och servering ger kunskaper inom matlagning i offentlig eller privat restaurangverksamhet, servering och bararbete samt arbete inom besöksnäringen.

Läs mer om inriktningen kök och servering.

DINA ÅR PÅ UTBILDNINGEN

Första året läser du samma kurser oavsett vilken inriktning du har valt. Det gäller både gymnasiegemensamma och programgemensamma ämnen.

Andra året väljer du inriktning mot antingen kök och servering, bageri och konditori eller färskvaror, delikatesser och catering.

Sista året spenderar du en hel termin på praktik.Där får du möjlighet att finslipa dina kunskaper utifrån branschens behov och efterfrågan.

Malmö Restaurangskola har ett mycket gott samarbete med våra branscher och kan erbjuda dig praktikplatser på många välrenommerade restauranger och bagerier runt om i Sverige. Många av våra gymnasieelever – och säkert även du – får möjlighet till extraarbete redan innan studenten.

Du kan alltid göra extra val som ger dig högskolebehörighet!

På programmet kan du bland annat läsa kurser som barteknik, choklad- och konfektyr, drycker, mat och dryck i kombination, servering, specialkost, ansvarsfull alkoholservering, mat och butik, styckning, matsalshantverk, näringslära, bageri/konditori specialisering, hygien, service och bemötande.

POÄNGPLAN
RESTAURANG- OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET


Gymnasiegemensamma ämnen

600 poäng



Engelska

100 p



Historia

50 p



Idrott och hälsa

100 p



Matematik

100 p



Naturkunskap

50 p



Religionskunskap

50 p



Samhällskunskap

50 p



Svenska / Svenska som andraspråk

100 p







Programgemensamma ämnen

400 poäng



Hygien

100 p



Livsmedels och näringskunskap 1

100 p



Branschkunskap inom restaurang och livsmedel

100 p



Service och bemötande 1

100 p







Inriktningsämnen

300-600 poäng



Inriktning bageri och konditori:

300 p



Bageri 1

100 p



Choklad och konfektyr

100 p



Konditori 1

100 p







Inriktning färskvaror, delikatess och catering:

600 p



Personlig försäljning 1-2

200 p



Livsmedels- och näringskunskap 2

100 p



Mat och butik 1

100 p



Mat och dryck i kombination

100 p



Service och bemötande 2

100 p







Inriktning kök och servering:

300 p



Mat och dryck i kombination

100 p



Matlagning 1

100 p



Servering 1

100 p







Individuella val (se inriktning)

200 poäng







Programfördjupning (se inriktning)

600-900 p







Gymnasiearbete

100 poäng


Foto: Freddy Billqvist & Frasse Franzén